Wonen in weelde op Kasteel De Haar

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisVoor het eerst in de geschiedenis toont Kasteel de Haar in Utrecht  de originele ontwerptekeningen van meesterarchitect Pierre Cuypers. Ook wordt de Main Hall teruggebracht in de oude inrichting naar de siuatie van omstreeks 1900.  Dit alles, en meer, is te zien in de tentoonstelling 'Interieur & Lifestyle op de Haar'. Puur op reis geeft kaarten weg voor deze boeiende en unieke expositie.

Gastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieurhistorische onderwerpen in boeken en artikelen, stelde de tentoonstelling samen. De tekeningen zijn  afkomstig uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. De inrichting van de Main Hall komt uit de tijd van de opdrachtgevers: de puissant rijke barones Hélène de Rothschild en baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Zij behoorden tot de internationale Beau Monde.

Wonen in Weelde: Kunst of Kitsch?

De lifestyle van barones Hélène en baron Etienne was internationaal georiënteerd en sloot aan bij die van de hoogste kringen. De herbouw van hun ‘vakantiehuisje’, de in 1891 geërfde negen eeuwen oude kasteelruïne, duurde maar liefst 20 jaar. De Haar behoort sinds die tijd tot de top van zomerverblijven van de internationale Beau Monde van omstreeks 1900.

Architect Cuypers zorgde voor de Gotische stijl die buitengewoon goed paste bij de middeleeuwse wortels van het geslacht Van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Barones Hélène koos voor meer glamour in inrichting & interieur, passend bij de smaak van de prominente kringen waarin zij verkeerde. ‘Oud geld’ en ‘nieuw geld’ smolten hier samen tot een nieuw uniek geheel. Deftige diva Hélène gaf internationaal prestigieuze interieurfirma’s zoals Maple & co. en Maison Jansen, bekend van ontwerpen voor Europese koningshuizen, de opdracht voor zitmeubelen, kasten en slaapkamers. De Rothschildstijl,  naar voorbeeld van het stadspaleis in Parijs, sloot aan bij de smaak van de 18de-eeuwse Franse aristocratie waar de relatief jonge adel uit deze joodse bankiersfamilie zich aan spiegelde. Zalen werden volgens de conventie tot de nok toe gevuld met een mix van eigentijdse en antieke meubelen, porselein, schilderijen, wandtapijten en asiatica. Veel van deze kunst en kitsch kocht het  echtpaar tijdens hun bijna 2 jaar durende huwelijksreis.

Overnachten in Utrecht
Boek een overnachting bij het Betere Boerenbed
Hotels.com

Deftig decoreren

Speciaal voor de tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’ dook gastconservator Barbara Laan het depot en het huisarchief in. Zij selecteerde enkele voorwerpen uit het depot die voor het eerst voor publiek te zien zijn zoals het huwelijkscontract uit 1887 van de baron en de barones, een leren boekje met verguldsel in een paars fluwelen foedraal. Maar ook een spectaculair blauw met rood oosters vloerkleed van 100 m2 dat exclusief voor deze tentoonstelling tijdelijk terug komt in de Main Hall van het kasteel. 

Bouwen in het Belle Époque  

Welke keuzes maakten de baron en de barones een eeuw geleden bij de inrichting en de afwerking van het interieur van het kasteel? Welke invloed had het buitenverblijf van de Franse koning Napoleon III op Kasteel de Haar? Zochten de baron en barones zelf tegels uit of lieten ze die ontwerpen? Kochten ze antiek en oude schilderijen of hadden ze een kunstcollectie uit familiebezit? Met welke weddenschap verloor barones Hélène een spectaculair oosters vloerkleed van 100m2? Wat doet een platgeslagen krokodil in het kasteel? Welke ontwerpers en leveranciers speelden een rol? Hoe zouden de baron en barones het kasteel inrichten als ze nu hadden geleefd? Ontdek het tijdens de tijdelijke tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’ van 7 september t/m 30 november 2016 op Kasteel de Haar.

Win kaarten voor deze tentoonstelling

Wat moet je daarvoor doen?
A.Aangemeld zijn, of je aanmelden voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de nieuwste prijsvragen en recente inspirerende reportages.

B.Antwoord geven op de volgende vragen:

1. Wie brengt in 1901 een bezoek aan Kasteel de Haar? Kijk hier voor het antwoord.

2. Wat is de derde reden om naar Umbrië te gaan? Lees hier het antwoord.

Stuur de antwoorden voor donderdag 1 september naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vergeet niet je naam en adres te vermelden. De winnaars krijgen automatisch bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Volg Puur op reis ook op Facebook en Twitter.

Bezoekersinformatie – 7 september t/m 30 november 2016. Kasteel de Haar is 7 dagen per week geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder